Overslaan en naar de inhoud gaan
Uw groenleverancier sinds 1860

Wanneer plant ik best een boom of haag?

Wanneer plant ik best een boom of haag? 

De juiste tijd voor het planten van een boom of haagplant die in de volle grond is gekweekt, is tijdens de vegetatierust.
In het geval van bladverliezende bomen is dat vanaf het moment dat de bomen hun blad hebben laten vallen en zijn afgehard, tot aan het moment dat de sapstroom in het voorjaar weer op gang komt. In West-Europa kunnen bomen met kluit of in blote wortel over het algemeen van half november tot eind april worden geplant, maar dit is sterk afhankelijk van de klimatologische omstandigheden en van de soort boom. Voor haagplanten geldt dezelfde regel. De temperatuur in de herfst en het voorjaar speelt een belangrijke rol. Bomen die in container zijn gekweekt kunnen het hele jaar door geplant worden. Dit zijn over het algemeen kleinere maten bomen.

Het najaar is ideaal
De hergroei van de boom of haagplant op de nieuwe locatie wordt bepaald door de mate waarin ze nieuwe haarwortels ontwikkelen. Dit is afhankelijk van verschillende factoren zoals het vochtgehalte in de bodem en de bodemtemperatuur. In het najaar zijn deze factoren over het algemeen gunstig. De temperatuur van de bodem is dan nog zodanig hoog dat de bomen en haagplanten na het verplanten, en voordat de winter intreedt, nog nieuwe haarwortels zullen ontwikkelen. Door de toename van het aantal haarwortels wordt de opname van water in het volgend voorjaar gemakkelijker. Ze hebben minder last van verplantingsstress en zullen de groei sneller hervatten. Planten in het najaar is voor de bomen en haagplanten dus ideaal.