Hoe meststof geven aan mijn gazon?
Hoe geef ik het beste meststof aan mijn gazon?
Het begint met een algemene uitleg over wat meststof nu eigenlijk omvat. Iedere meststof heeft een NPK-waarde, deze waarden geven meer info over de samenstelling van de meststof.
N = Stikstof -> zorgt voor de groei van het gras
P = Fosfor - > zorgt voor de goede wortel ontwikkeling
K = Kalium -> zorgt voor sterk, kwalitatief en gezond gras
Voorbeeld:
NPK = 20 – 5 – 8 + 2 MGO = Chemische of Minerale meststof (voorjaar)
NPK = 6 – 6 – 16 + 2 MGO = Organische meststof (najaar)
NPK = 12 – 5 – 5 + 3 MGO = Organische meststof (voorjaar)
(Het extra cijfer + 2 MGO slaat op het toegevoegde magnesium, dat op zijn beurt zorgt voor de groene kleur van het gras.)
Vele gazonmeststoffen bevatten naast NPK ook nog tal van andere nuttige stoffen en spoor-elementen.
Hoe gemakkelijk of hoe moeilijk voedingsstoffen kunnen opgenomen worden door het gazon, is vooral afhankelijk van de zuurtegraad (=PH) van de grond. Voor gazon is een PH van 6 à 6,5 optimaal. De PH kan bijgestuurd worden door toepassing van kalk. 10 à 15 kg/100 m² kalk strooien tussen 15 november en eind februari is een algemene richtlijn.
Hoe meststof toepassen?
Voorjaar (maart - april) – bij de eerste maaibeurt
Gras heeft na de lange winter een goede boost nodig.
- Meststof met hoge N-waarde en lage K-waarde
- Vaak Chemische of Minerale meststof
Vb. 20 – 5 – 8 + 2 MGO
Tussenseizoen (juni – juli)
Tijdens deze periode kan u uw gazon een extraatje gunnen door een gematigde mestbeurt in te lassen.
Vb. 10 dagen voor uw tuinfeest (snelle werking nodig)
20 - 5 – 8 + 2 MGO
Vb. Om uw gazon in topvorm te houden (all-round)
12 – 5 – 5 + 2 MGO
Najaar (oktober) – bij laatste maaibeurt (ZEER BELANGRIJK!)
Gras gaat in rust tot maart/april (6 maanden) en vraagt geen groei meer maar heeft wel nog voldoende fosfor en vooral kalium nodig voor een goede wortelvorming en voor een sterke, gezonde en kwalitatieve grasspriet.
- Meststof met lage N-waarde en een hoge K-waarde
- Vaak Organische meststof
Vb. 6 – 6 – 16 + 2 MGO + Kalk (zorgt voor ontzuring van de bodem zodat er minder snel mosvorming kan ontstaan) Kalk kun je toepassen vanaf na de laatste maaibeurt.
LET OP!
Deze richtlijnen moeten gezien worden als algemeenheden. Elk gazon of tuin kan specifieke behoeften hebben omwille van o.a. de ligging, de grondkwaliteit, de gebruikte grassoorten, het gebruik, de historische voedingstoestand, de grondsoort, waterhoudend vermogen en tal van andere factoren.
Voorstel bemestingsschema DCM
Maart - april: voorjaarsboost
Wanneer de lente in de lucht hangt, komt je gazon stilaan weer tot leven. Dat is het aangewezen moment voor een eerste bemesting! DCM Meststof Gazonstart is de perfecte kickstart voor je gazon, met extra magnesium voor een mooie, diepgroene kleur. Je merkt het resultaat al na een paar weken!
Juni - juli: gezwind de zomer door
De zomer is het seizoen waarin je ten volle van je grasmat geniet. Maar tegelijk loert droogte om de hoek. Hou je gazon sterk, met een uitgekiende onderhoudsbemesting. DCM Meststof Vital-Green Gazon is een professionele formule, gebruikt door tuinaannemers op sportvelden die het hard te verduren krijgen.
September: goed voorbereid de winter in
Voeding in het najaar bereidt je gazon voor op de gure wintermaanden, en wapent het tegen vorst en betreding. DCM Gazonmeststof Najaar bevat extra kalium, voor een sterke grasmat, en minder kans op mos, kale plekken en onkruid.
Winterkuur met kalk
Tussen half oktober tot half februari is de ideale periode voor een kuur met DCM Groen-Kalk®. In een zure bodem kan gras onvoldoende voedingsstoffen opnemen, én maak mos meer kans.