Hoe water geven?
Hoe water geven?
Water geven lijkt misschien simpel, maar dat is het helemaal niet.
Een nieuw aangeplante boom, meerstam, haag, siergras of sierheester moet, in normale omstandigheden, de eerste twee tot drie jaar worden geholpen. Bij het rooien van een boom of meerstam wordt onvermijdelijk een deel van de wortels afgesneden waardoor deze minder wortels beschikbaar heeft. Bij kluitplanten reiken de wortels nog niet verder dan de kluit, dus de plant heeft minder mogelijkheden om water en voedsel uit de bodem te halen. Het is belangrijk de plant voldoende vochtig te houden om zo uitdroging te voorkomen.
Hoeveel water heeft een plant nodig?
Een bladverliezende boom, haag of sierheester in nieuwe aanplant heeft water nodig vanaf het moment dat deze in blad komt. Groenblijvende bomen, hagen en sierheesters moeten heel het jaar door in de gaten worden gehouden. Hoeveelheden voor bewatering zijn eigenlijk niet te geven omdat die afhankelijk is van de weersomstandigheden, de soort, de maat van de plant en de groeiplaats-omstandigheden. Dat is soms lastig inschatten. De vochtigheid van de plant is te controleren door direct naast de plant in de aarde te voelen zodat je kan checken of de grond mooi vochtig is.
Enkele voorbeelden en richtlijnen
- Een boom in blote wortel 8/10 -of 10/12 mag al snel 20L water krijgen.
- Een haag in blote wortel (5 planten /lm) mag al snel 10-15L/LM water krijgen.
- Planten in een container pot of in kluit mogen al snel het volume van de pot of kluit krijgen in water.
LET OP! Belangrijk is om ervoor te zorgen dat het water bij de plant blijft.
Hoe komt/blijft het water bij de plant?
- Bomen of meerstammen: de meest eenvoudige methode om te zorgen dat het water bij de boom of meerstam terecht komt, is het aanbrengen van een gietrand rondom de stam. Deze rand, ter grootte van de kluitdiameter, kan worden gemaakt van aarde maar er bestaan ook kunststof randen. Tree King waterzakken (vraag ernaar aan de kassa) zijn speciaal voor deze toepassing ontwikkeld en kunnen ook grotere maten kluiten van water voorzien.
- Hagen: voor hagen is het gebruik van een druppelslang heel praktisch. Zo gaat er geen water verloren en komt het heel accuraat tot bij de wortels.
- Plantenborders (sierheesters/siergrassen/bodembedekkers/vaste planten): voor plantenborders is het gebruik van een druppelslang aan te raden of kan u ook opteren voor een mobiele beregeningssproeier (Gardena heeft goede sproeiers).
- Gras: u kan uw gras tijdens de warme zomerdagen het beste een handje helpen door water te geven met een mobiele beregeningssproeier of u kan ook investeren in een vast beregeningssysteem.
TIP! Extra hulpmiddelen om het water vast te houden zijn terracotemkorrels (bij aanplant planten) en Bentoniet (bij aanleg gazon). Deze twee hulpmiddelen moeten worden ingewerkt in de bodem en houden het water langer vast.
Hoe vaak moet ik water geven?
Als de plant water nodig heeft is het beter één keer een flinke hoeveelheid water te geven dan iedere dag een klein beetje. Dat geldt ook voor uw gazon. Een gazon die een waterbeurt kan gebruiken kan in de warme zomerdagen tot wel 10L/m² verdragen. Dagelijks een beetje water geven is NOT DONE. Indien u dit wel zou doen maakt u elke dag de bovenste laag nat, hierdoor dringt het water niet in de bodem en creeërt u een lui gazon dat slechts oppervlakkig wortelt. Daarnaast moet de bovenste laag van uw gazon ook eens kunnen opdrogen om schimmels te voorkomen.
Geef, afhankelijk van het weer, maximaal 1 maal of twee maal per week water en dit in de ochtend of in de avond. Laat de grond weer iets droger worden voor de volgende gift, zodat de wortels worden gestimuleerd zelf op zoek te gaan. Laat de grond echter nooit helemaal uitdrogen. Houd de plant vochtig, maar geef niet teveel water! Als de standplaats voortdurend kletsnat is zullen de wortels gaan rotten, met als gevolg dat de plant uiteindelijk dood zal gaan.
Wat als het blad toch gaat hangen?
Als de plant goed vochtig is gehouden en het blad tijdens een warme periode toch gaat hangen helpt het niet om méér water geven. Er is een limiet aan de watervoerende capaciteit van de wortels en waarschijnlijk is die op dat moment bereikt. Door de warmte verdampen de bladeren meer water dan de wortels kunnen aanvoeren. De plant kan een deel tot wel al zijn bladeren laten vallen om zichzelf te beschermen. Wanneer dit gebeurd zal de plant vaak vanzelf weer nieuwe bladeren aanmaken. Het geven van organische meststof kan de plant helpen er weer boven te komen.