Overslaan en naar de inhoud gaan
Uw groenleverancier sinds 1860

Wat te doen tegen engerlingen?

Wat zijn engerlingen en hoe bestrijd ik deze beestjes het beste?  

Wanneer je kale plekken in je gazon hebt en er best veel vogels op jouw gazon zitten die je graszoden kapot prikken, is de kans groot dat je met Engerlingen zit. Deze beestjes zijn de larve van een Meikever en voeden zich met de wortels van jouw gras (kan ook voorkomen bij andere planten en bomen in de tuin). Hierdoor wordt het gazon zwak en zal het uiteindelijk kale plekken gaan vertonen die dan weer de kans geven aan onkruid om te groeien.

Kalkcyanamide of kalkstikstof is een EG meststof en is een korrelachtige samenstelling van steenkool, kalk en stikstof. Door deze samenstelling hebben korrels kalkcyanamide de volgende functies, namelijk:

  • De stikstof in kalkcyanamide komt langzaam vrij waardoor het gazon voorzien wordt van de juiste voedingsstoffen. Tevens hebben de korrels een pH waarde verhogende werking, wat de bodem minder zuur maakt.
  • Het hoge gehalte aan actieve kalk zorgt voor een goede bodemstructuur en bevordert de micro-organismen.
  • Verhoogde concurrentiekracht van het gras tegen talrijke onkruiden alsook paardebloem, algen en mos.
  • Verbeterde weerstand tegen schadelijke dieren die de graszode beschadigen.
  • Verbeterde weerstand tegen bodemgebonden schadelijke schimmels.

In de eerste 8 tot 14 dagen na de toepassing van kalkcyanamide korrels begint het product te werken.  Na 14 dagen is er reeds resultaat . In de komende 6 tot 10 weken is de stikstof aanwezig in de bodem zodat graswortels de bemesting op kunnen nemen.

Toepassing 

Gebruik kalkcyanamide enkel in koude en niet zonnige periodes op uw gras. De korrel dient zeer fijn uitgestrooid te worden, een beetje als zout op frietjes. Kalkcyanamide is een zeer geconcentreerde kalkstikstof in korrelvorm. Houd je steeds aan de opgelegde dosering om verbranding te voorkomen. 

Engerlingen preventief bestrijden

Het preventief bestrijden van Engerlingen zorgt ervoor dat de larven zich niet gaan nestelen in de tuin. Want zoals het gezegde luidt: “Voorkomen is beter dan genezen”
De komst van Engerlingen kan verkleind worden door het onderhouden van een vitaal gazon. Engerlingen verkiezen een zwak gazon boven een sterk geworteld gazon met een dicht wortelstelsel. Een gazon houd je vitaal door regelmatig:

  • Bemesten en kalk strooien
  • Het gazon te maaien
  • Te verticuteren
  • Besproeien van de grasmat in droge periodes
  • Onkruid te bestrijden

Indien je op tijd actie ondernomen hebt voor het doden van Engerlingen zijn er geen kale plekken in het gazon ontstaan. Mocht dat wel het geval zijn, dan is het belangrijk om kale plekken in het gazon te herstellen voor het creëren van een vitale grasmat.

Er zijn 2 manieren om de kale plekken te herstellen, namelijk door het leggen van grasmatten of door het inzaaien met graszaad. Indien er enkele kleine kale plekken zijn is het makkelijk om graszaad te gebruiken voor het herstellen van de kale plekken. Bij grote schade aan de grasmat zijn grasrollen een geschikter product. (tips & tricks: hoe aan de slag met grasrollen?)