Overslaan en naar de inhoud gaan
Uw groenleverancier sinds 1860

Hoe water geven aan een boom?

Hoe water geven aan een boom? 

Een nieuw aangeplante boom moet de eerste twee tot drie jaar worden geholpen. Bij het rooien wordt onvermijdelijk een deel van de wortels afgesneden waardoor de boom minder wortels beschikbaar heeft. Ook reiken de wortels nog niet verder dan de kluit, dus de plant heeft minder mogelijkheden om water en voedsel uit de bodem te halen. Het is belangrijk de kluit voldoende vochtig te houden om zo uitdroging van de boom of struik te voorkomen. 

Hoeveel water heeft een boom nodig?

Een boom heeft water nodig vanaf het moment dat deze in blad komt. Hoeveelheden voor bewatering zijn eigenlijk niet te geven omdat die afhankelijk is van de weersomstandigheden, de soort, de maat van de boom en de groeiplaats-omstandigheden. Dat is soms lastig inschatten. De vochtigheid van de kluit is te controleren door direct naast de kluit een smal gat te graven.

Hoe vaak moet ik water geven?

Als de boom water nodig heeft is het beter één keer een flinke hoeveelheid water te geven dan iedere dag een klein beetje. Geef, afhankelijk van het weer, maximaal 1 maal per week water. Laat de grond weer iets droger worden voor de volgende gift, zodat de wortels worden gestimuleerd zelf op zoek te gaan en ook buiten de kluit gaan groeien. Laat de grond echter nooit helemaal uitdrogen. Houd de kluit vochtig, maar geef niet teveel water! Als de standplaats voortdurend kletsnat is zullen de wortels gaan rotten, met als gevolg dat de boom uiteindelijk dood zal gaan.

Hoe komt het water in de kluit?

De meest eenvoudige methode om te zorgen dat het water in de kluit terecht komt en er niet vanaf loopt, is het aanbrengen van een gietrand rondom de stam. Deze rand, ter grootte van de kluitdiameter, kan worden gemaakt van aarde maar er bestaan ook kunststof en biologisch afbreekbare randen. Wat ook goed werkt voor bomen met een kluit tot 8o cm is het gebruik van een emmer met een gaatje onderin. Als deze gevuld met water op de kluit wordt geplaatst, dan sijpelt het water er langzaam uit, en de grond in. Tree King waterzakken (vraag ernaar aan de kassa) zijn speciaal voor deze toepassing ontwikkeld en kunnen ook grotere maten kluiten van water voorzien. Staan er meerdere bomen bij elkaar in een plantvak of gaat het om hagen, dan is het gebruik van een druppelslang heel praktisch. 

Wat als het blad toch gaat hangen?

Als de kluit goed vochtig is gehouden en het blad tijdens een warme periode toch gaat hangen helpt het niet om méér water geven. Er is een limiet aan de watervoerende capaciteit van de wortels en waarschijnlijk is die op dat moment bereikt. Door de warmte verdampen de bladeren meer water dan de wortels kunnen aanvoeren. Snoeien in de kroon is in zulke situaties vaak de beste oplossing.