Tuintips in de zomer
GENIETEN IN DE TUIN
Tijdens de warme zomerdagen kan u eindelijk genieten van uw tuin. Vaste planten borders staan volop in bloei, uw gras staat mooi dik en groen door de voorjaarsbemesting, uw terras blinkt, uw planten en bomen staan in blad en geven prachtige groenschakeringen. Maar ook in de zomer zijn er enkele karweien die u best niet laat liggen om een mooie en gezonde tuin te behouden.
1. Bemesting
Maai u gazon regelmatig en bemest het met een goede zomermeststof zoals bijvoorbeeld Vital Green van DCM of Greentime van BSI. Het gehalte aan kalium zorgt voor een sterke en dichte grasmat die goed bestand is tegen betreding en droogte. Bij droog weer beregenen om de werking te versnellen. (tips & tricks: Hoe meststof geven aan mijn gazon?)
2. Aanplanting
Nieuw aangekochte planten kunnen de grond in. Geef voldoende water in deze periode aan alle planten. Zeker nieuw aangekochte bomen, hagen en planten verdienen extra aandacht (minder dan 2 jaar aangeplant). Vraag indien u enkele dagen niet thuis bent aan iemand om u bewateringstaak over te nemen want tijdens een droge periode kan een aantal dagen geen water al dodelijk zijn. Geef liever om de twee dagen voldoende water (vochtige aarde tot 10cm in de grond) dan elke dag een klein beetje. Hou er ook rekening mee dat het water bij de plant moet blijven en de tijd moet hebben om in de grond te dringen.
We hebben een ruim assortiment aan beregeningsmateriaal in het tuincentrum, gaande van druppeldarmsystemen tot boomwaterzakken en gietrand.
3. Onderhoud
Scheer uw hagen van taxus, thuja, beuk, haagbeuk, liguster en hulst.
Wacht nog tot eind juni met het scheren van een meidoorn. Als u deze haag te vroeg snoeit vormen ze te snel nieuwe scheuten waardoor u nogmaals zal moeten snoeien. Meestal zult u in september/oktober een tweede keer moeten snoeien. Daarmee is het snoeiwerk van de hagen voor dit jaar achter de rug en gaat u met redelijk strakke en gesloten hagen de winter in.
Kuis uw plantenborders op en verwijder jong onkruid (nog voor ze in zaad komen) zeer regelmatig om verspreiding te voorkomen en veel werk te besparen.
4. Bestrijding
Vanaf eind juni zullen de larven van de buxusmot zich beginnen vormen naar een rups. Controleer uw buxus regelmatig op de buxusrups. Bij de eerste tekenen van een zwart/groene rups, voert U best zo rap mogelijk een behandeling uit om de rupsen te doden. Wij bieden twee merken aan om de rupsen te bestrijden; For-insect van Edialux en omni-insect van BSI.
Vergeet u planten niet te beschermen tegen de slakken met de slakkenkorrels van Edialux of BSI.
Last van mieren, vliegen, spinnen of andere insecten? BSI, onze absolute partner in bestrijdingsmiddelen heeft een ruim gamma op stock in het tuincentrum.
- Bio kill = breedwerkende insecticide tegen vliegende en kruipende insecten.
- Bio kill spin = kant- en-klaar insecticide tegen spinnen. Werkt uiterst lang en laat geen vlekken, poeder of geur na.
- Vliegenvangzak = vangt en verteert tot 40.000 vliegen.
- Insecticide spray = gebruiksklare, geurloze spray effectief tegen muggen, vliegen, wespen, mieren, vlooien, kakkerlakken en huisspinnen.
- Vespa = krachtige formule met snelwerkende formule tegen kruipende insecten (mieren, kakkerlakken, ..)
- Mierenlokdoos = enkel binnenhuis te gebruiken. Bevat 10 gram geconcentreerde lokaas. Is geurloos en discreet.