Wat te doen met de buxusmot?
De buxusmot is een exotische nachtvlindersoort die sinds 2010 ook in Vlaanderen voorkomt. Hij werd per ongeluk vanuit Azië ingevoerd en is nu in diverse Europese landen een plaag geworden. De buxusmot is na taksterfte op buxus de meest gevreesde parasiet. De rupsen van deze mot zijn in staat om in een mum van tijd de buxus kaal te vreten. Door het ophangen van een feromonenval kan de cyclus van de mot perfect opgevolgd worden om alzo de plaag te beheersen.
Opsporen van de buxusmot
Er komen twee generaties voor per jaar waarbij de rupsen van de laatste generatie overwinteren. Dit maakt de bestrijding extra complex daar er drie momenten zijn in het seizoen om op een degelijke manier de rupsen te lijf te gaan. Respectievelijk voorjaar, zomer en najaar. Na een aantal vervellingen en massale vraat verpoppen de rupsen. Deze perfect gecamoufleerde poppen spinnen zich samen met een takje en wat blaadjes in en zijn quasi onvindbaar. Na enige tijd komen de motten uit. Na een paringsvlucht worden er eitjes gelegd en begint heel het verhaal opnieuw. De eerste generatie motten komt voor in het late voorjaar (eind mei – begin juni), de tweede generatie in de late zomer (augustus – september). Deze momenten zijn zeer belangrijk voor het ophangen van een feromonenval. Deze dienen immers opgehangen te worden op het moment van de paringsvlucht. Enkel de mannelijke motten worden aangetrokken door het feromoon. Vanaf het moment dat er motten gevangen worden kan het dus zijn dat het vrouwtje eitjes heeft gelegd en dienen de planten nauwlettend geïnspecteerd te worden op aanwezigheid van rupsen. Een capsule is goed voor ca. 200 m2 en werkt tot 3 maanden lang, afhankelijk van het weer.
Bestrijden van de rups
De rupsen van de buxusmot zijn gemakkelijker te bestrijden dan je denkt. Het is echt zonde mooie buxus te laten kaalvreten. En vervolgens te moeten rooien. Met Omni-Insect BSI heeft u een betaalbaar, effectief en gemakkelijk toepasbaar product voor dit probleem. De buxusstruiken wel goed opvolgen, want de rupsen kunnen op 5 dagen heel veel schade aanrichten.