Hoe aan de slag met grasrollen?
GRASROLLEN
Welke voorbereidende werken zijn er nodig voor het plaatsen van grasrollen?
1. De grond dient bewerkbaar en onkruidvrij gemaakt te worden.
2. Na de eerste grondbewerking worden als grondverbetering 20 kg organische mestkorrels en 15 kg kalk gelijkmatig verdeeld en doorgemengd in de bovenste 15 cm.
3. Grof egaliseren en aandrukken. Het aandrukken kan het beste door voet-naast-voet aantrappen ofwel met een tuinrol. De oneffenheden die nu ontstaan worden ge-effend en opnieuw aangedrukt om later geen verzakkingen of kuiltjes in het gazon te krijgen.
4. Fijn nivelleren. Hiervoor heb je een hark nodig (tanden best minimaal 2 cm uit elkaar) waarmee de grond zo effen en fijn mogelijk gelegd wordt. Als je dit niet in 1 werkgang naar tevredenheid klaarkrijgt, moet je de 2de maal haaks op de eerste werken en een eventueel 3de maal diagonaal over het perceel. Tip: gebruik ook de ‘rugkant’ van de hark, erg handig om kuiltjes dicht te slepen.
5. Finale afwerking: dit kan met de hark ofwel, voor een minutieuze afwerking met een plankje of keper welke gebruikt wordt als een aftrekrij ( zoals een chape ‘afrijen’) BELANGRIJK: Waar het gazon straks aansluit met een terras, tuinpad of boordsteen dient de afgewerkte grondhoogte te liggen op 3 cm ONDER deze verharding. Na plaatsing van de Rolgazon® komt het gras mooi gelijk liggen met de afboording: dit is handig met maaien, géén hinderlijke rand en geen boorden meer bijknippen enz.
OPMERKINGEN: Géén grondbewerking uitvoeren als de grond erg nat of drassig ligt.
Hoe plaats ik grasrollen?
1. U strooit de startmeststof uit (best in 2 looprichtingen) op de klaargelegde grond. De meststoffen dienen voor een snelle beworteling en geven voeding voor de eerste 8 weken. Deze meststoffen hoeven NIET ingewerkt te worden, er is geen risico op wortelverbranding.
2. U rolt de eerste rij zoden uit over de langste rechte lijn in uw tuin. Dit kan in de lengte van de tuin zijn, of haaks op de woning , dat maakt geen verschil. Indien aan het einde van deze rij een vaste afboording is, kunt u de laatste rol meteen bijsnijden.
3. De eerste rol van de 2de rij snijdt u door op 1/3 van de lengte, de afgesneden 2/3 leg je even opzij. Nu heb je een verband. Deze 2de rij werk je nu volledig af met hele rollen, waarbij je zorgt dat de rollen mooi strak aansluitend tegen de vorige rij liggen. Dus niet OP elkaar, NIET LOS van elkaar maar mooi gelijk tegen elkaar. Begin en einde van elke rol best iets naar beneden toe ombuigen/platdrukken.
4. De 3de rij begin je met de 2/3 rol die klaar lag, en verder volleggen met hele rollen.
5. Rij 4 begint met een hele rol. Zo krijg je een onregelmatig verband en is er geen doorlopende dwarsnaad. Een plaatsing in verband is onbelangrijk voor het gras maar het vergemakkelijkt wel het werk omdat u beter zicht hebt om ‘recht te blijven’.
6. De hele tuin wordt nu verder vol gelegd. De afgesneden stukken van het eind van elke rij kun je best tussendoor al meteen mee opgebruiken: zo voorkomt u dat de laatste strook gazon enkel maar uit kleine stukjes en snippers bestaat.
7. Het bijsnijden op maat doet u met een groot mes (type broodmes) of houtzaagje. Afsteken met een kantsteker of rechte schop kan ook, indien vlijmscherp. Na het bijsnijden werkt u het gazon af door de buitenkanten in te sluiten met wat grond, zodat zijdelingse indroging onmogelijk is.
8. Als alles klaar is kunt u nog met een gazonwals over het gras gaan, maar dat is niet strikt nodig: bij voldoende watergeven zal de grasmat automatisch aanzakken op de ondergrond en dat is de voorwaarde voor een vlotte inworteling.
9. Indien geen regen: onmiddellijk beginnen met water geven.
TIPS: - Het mooiste resultaat bekomt u door van op de grondzijde te werken en NIET van op de geplaatste graszoden. Correcties aan de ondergrond kunnen zo eventueel nog altijd. - Rol alle rolletjes uit in DEZELFDE richting, dit geeft het mooiste resultaat.
Hoe onderhoud ik mijn pas aangelegde grasrollen?
- De eerste maaibeurt is meestal nodig 10 à 15 dagen na het leggen van de grasmatten. De graszoden zijn al flink ingeworteld, maar toch maait u de eerste keer beter op de middenstand van de maaier: 4 à 5 cm maaihoogte is goed. Het is erg belangrijk dat het maaimes scherp is, dit geldt in feite het hele jaar door. Wij adviseren om het grasmaaisel NIET te laten liggen. Een maaier met opvangbak is uiteraard het handigst, maar 100 m2 gemaaid gazon is ook binnen een kwartiertje handmatig opgeruimd. Hiervoor is een kunststof gazonhark beter dan een metalen.
- De 2de maaibeurt - bij een grashoogte van 6 à 7 cm - mag de maaistand teruggebracht worden tot 2,5 à 3 cm: dit wordt de definitieve maaihoogte. De maaihoogte van uw maaier controleer je tevoren door de hoogte van het maaimes (het snijgedeelte van het mes) na te meten terwijl de machine op een vlakke verharde ondergrond staat. (garagevloer, oprit, of terras. Dus NIET op het gazon of kiezel , dit meet onjuist!) Hierbij ALTIJD de stekker vooraf eruit of de bougiekop loskoppelen!!!
- 6 à 8 weken na plaatsing mag het gazon bijbemest worden: de door ons meegeleverde startbemesting is grotendeels opgebruikt. Elke gazonmeststof is geschikt, zolang u het juiste seizoen en de aanbevolen dosering in acht neemt. Bij de levering adviseren we u en de aanbevolen wijze voor de situatie in uw tuin vermelden we op de leveringsbon. Dit kan afwijkend zijn aan het onderstaande algemene advies.
- Voor de volgende jaren kan een algemeen bemestingsadvies gelden: per 100m² (Tips & Tricks: hoe meststof geven aan mijn gazon?)
Algemeen: zorg er voor dat het gazon het ganse seizoen zijn groeikracht behoudt, dus regelmatig bemesten met geen te grote pieken en dalen. Bij langdurige zwakke groei zal onkruid en mos makkelijker toeslaan en dat moet liefst voorkomen worden.