Overslaan en naar de inhoud gaan
Uw groenleverancier sinds 1860

Hoe plant ik het best een boom?

Hoe ga ik concreet te werk als ik een boom wil planten?

In West-Europa kan u bomen in blote wortel over het algemeen planten van half november tot eind april, maar dit is sterk afhankelijk van de klimatologische omstandigheden en van de soort boom. Voor haagplanten in blote wortel geldt dezelfde regel. De temperatuur in de herfst en het voorjaar speelt een belangrijke rol.  Bescherm de wortels tijdens het transport en het planten tegen zon en wind zodat ze niet kunnen uitdrogen. 

Hoe je het best een boom plant, leggen we hier in 6 stappen uit.

  1. Maak een plantgat 3 x zo breed en 2 x zo diep als het wortelgestel.
  2. Plaats de boom in het plantgat zodat de wortels maar net bedekt (max. 2cm) worden met grond. Zeker niet dieper! Als de boom geënt is, moet de ent boven de grond uitsteken. Verspreid de wortels goed in het plantgat.
  3. Meng de aarde met grondverbeteraar en vul hiermee het plantgat.
  4. Zorg dat de wortels goed contact hebben met de plantaarde. Dit kan door na het vullen van het plantgat de boom voorzichtig op te schudden (op en neerwaartse beweging met de boom). Daarna drukt u de omliggende aard aan zonder de wortels te beschadigen.
  5. Voorzie elke boom van een steunpaal en een boomband. Voor een hoogstam een paal van 2m50 of 3m, voor een halfstam een paal van 1m80 of 2m. Breng de boomband in 8-vorm aan.
  6. Geef voldoende water gedurende de eerste twee à drie jaar na aanplanting, zeker in droge periodes. (Tips & tricks: hoe water geven aan een boom?)