Overslaan en naar de inhoud gaan
Uw groenleverancier sinds 1860

Tuintips in het voorjaar

DAAR IS DE LENTE

De eerste warme zonnestralen, de vogeltjes die terug beginnen fluiten en de daarbij horende bloeiende & geurende bomen en planten. Iedereen verlangt naar de lente maar wat kan je het beste doen in deze maanden om je tuin weer tiptop in orde te krijgen.

1. Voorjaarsmeststof

Voor je tuin is de winter een dode en koude periode maar vanaf dat de temperaturen omhoog gaan komt er weer leven in je tuin. Dit wil zeggen dat alles weer nood heeft aan voeding. De juiste meststoffen zijn onmisbaar in elke tuin. Bij ons vind je meststoffen aangepast aan de specifieke behoeften van de verschillende planten, bomen, struiken en de bodem in jouw tuin. Deze meststoffen zorgen voor een optimale voeding zodat de planten ongestoord kunnen groeien met telkens een lange en prachtige bloei.

Ook je gazon heeft nood aan voeding. Ben je op zoek naar de beste meststofformule voor een diepgroen gazon? Een bemesting met onze meststoffen geeft een verbluffend resultaat. De organisch-minerale gazonmeststoffen bevatten natuurlijke grondstoffen die zorgen voor een directe en langdurige werking. (tips & tricks: hoe meststof geven aan mijn gazon)

Turf zuurminnende planten

Enkele zuurminnende planten die dit ten zeerste zullen waarderen zijn o.a. camelia, pieris, azalea, skimmia, calluna, rhododendron...  Deze mag gerust lichtjes worden ingewerkt met een hak of cultivator. Bij rhododendrons alleen tuinturf aanbrengen rond de plant en deze niet harken noch frezen daar rododendrons een oppervlakkig wortelgestel hebben dat hierdoor ernstig beschadigd kan worden.  

2. Aanplanting

De ideale plantperiode voor bomen en hagen in blote wortel is van oktober - april. Planten in pot kunnen het hele jaar door geplant worden mits de juiste verzorging en voldoende bewatering. (Tips & tricks: Hoe water geven?

3. Onderhoud

Rozen snoeien

Rozen moeten gesnoeid worden voor een rijke bloei en om nieuwe scheuten te kunnen krijgen. Doe je het goed, dan zullen jouw rozen meer bloemen krijgen. Hoe je rozen moet snoeien, hangt af van de soort roos dat je hebt. Snoeien doe je best in de tweede helft van maart als het weer het toelaat.

  • Klimrozen: Snoei terug tot op 5 ogen van de hoofdtak. Wil je je klimroos verjongen snij dan de oudere hoofdtakken uit.
  • Struikrozen: Snoei terug tot op 10 a 15cm boven de grond.
  • Stamrozen: Snoei terug tot op 10 a 15cm boven de ent. 

Gazon verticuteren

Dit is een lastig karweitje maar het moet gebeuren. Maart-april is een goede periode omdat het gras dan opnieuw begint te groeien. Je kan je gras zelf verticuteren met een verticuteermachine. Na het verticuteren ga je dan ook beste je gras gaan bemesten. Dit om een goede her-groei van je gras te gaan creëren. (tips & tricks: hoe meststof geven aan mijn gazon)

Verticuteren doe je wanneer er zich mos of vilt in het gras heeft ontwikkeld. Heeft je gazon erg afgezien van een koude kale winter, dan kun je er in maart-april de dode grassprieten uit verticuteren. 

  1. Maai je gazon kort, op zo’n 4 cm.
  2. Verticuteer in de lengte. Komt er al veel dood materiaal uit, hark het dan eerst op.
  3. Verticuteer nu in de breedte.
  4. Hark het dode materiaal met een (brede) gazonhark of bladhark op, of vang het op in de bak van je grasmaaier.

Na een verticuteerbeurt blijft je gazon uitgedund en schraal achter en moet u tussen zaaien met een snel opkomend graszaad, SOS Lawn Repair van Barenburg is hiervoor ideaal. Strooi eerst een dun laagje DCM Vivimus® Gazon bodemverbeteraar op de kale plek alvorens u herinzaait. Dit bevordert de kieming van de zaadjes. Hoe sneller de grasmat dicht groeit, hoe minder kans mos en onkruid krijgen om de kale plekken opnieuw in te nemen.

Mos bestrijding terras

Groene aanslag ontsiert je terras, muren en schuttingen. Het is niet altijd een evidente klus om dit te verwijderen. Een methode die veel gebruikt wordt om van groene aanslag af te komen, is een hogedrukspuit. Hoewel dit een snelle methode is, is de oplossing echter van korte duur en werkt het zelfs averechts. Door de hoge waterdruk worden de tegels en stenen poreus en ruw, waardoor groene aanslag meer kans krijgt om te groeien en juist sneller terugkomt. Wat helpt dan wel? Groene-aanslagreiniger (tip: Greenkill BSI) is een goedwerkend reinigingsmiddel dat groene aanslag verwijdert van onder andere hout, stenen en tegels. Tevens wordt de vorming van nieuwe groene aanslag maandenlang tegengegaan. Je kunt het beste kiezen voor een periode waarin het een aantal dagen droog blijft en wanneer bij voorkeur ook de zon schijnt. Kies je voor een professionele groene-aanslagreiniger, dan mag het nul tot twee dagen na het gebruik van de reiniger niet regenen. Ook is het noodzakelijk om de groene-aanslagreiniger te verwerken bij temperaturen hoger dan +5°C. De verhouding van de groene-aanslagreiniger en water vind je op de verpakking. Let er wel op dat je de groene-aanslagreiniger niet direct op je planten spuit, hier kunnen ze niet goed tegen. Mocht je een vijver in de tuin hebben, is het ook raadzaam rondom de vijver voorzichtig te zijn.