Overslaan en naar de inhoud gaan
Uw groenleverancier sinds 1860

Tuintips in het najaar

HERFST IN HET LAND IS SPADE IN DE HAND.

Hoog tijd om onze botten aan te trekken, de buien te trotseren en onze tuin in orde te zetten. De herfstperiode is namelijk het perfecte moment om uw tuin eens grondig onder handen te nemen.

1. Najaarsbemesting

Om goed de winter door te komen is het aan te raden om uw plantenborders en hagen een laatste keer te bemesten dit jaar. Vooral groenblijvende planten kunnen hier sterk van genieten. De juiste meststoffen zijn onmisbaar in elke tuin. Gebruik een algemene siertuinmeststof (Mixprof, Mix2, Mix3 of siertuinmeststof DCM) of eentje speciaal ontwikkeld voor groenblijvende heesters. 

Ook je gazon heeft nood aan voeding. Uw gras gaat in rust tot maart/april (6 maanden) en vraagt geen groei meer maar heeft wel nog voldoende fosfor en vooral kalium nodig voor een goede wortelvorming en voor een sterke, gezonde en kwalitatieve grasspriet. In de wintermaanden grijpen mos en onkruid hun kans om de plaats in te nemen van verzwakt gras. Tenzij een onverwoestbaar gazon de krachtmeting wint! Zorg er dus voor dat je gras genoeg pit heeft om zijn plaats op te eisen, zodat mos en onkruid geen zwakke plekken vinden om doorheen te breken. Ben je op zoek naar de beste meststofformule voor een ijzersterk gazon? Een bemesting met onze meststoffen geeft een verbluffend resultaat. De organisch-minerale gazonmeststoffen bevatten natuurlijke grondstoffen die zorgen voor een directe en langdurige werking. (tips & tricks: hoe meststof geven aan mijn gazon)

2. Aanplanting

De juiste tijd voor het planten van een boom, haagplant of sierheester is tijdens de vegetatierust. In het geval van bladverliezende bomen is dat vanaf het moment dat de bomen hun blad hebben laten vallen en zijn afgehard, tot aan het moment dat de sapstroom in het voorjaar weer op gang komt. In West-Europa kunnen bomen met kluit of in blote wortel over het algemeen van half november tot eind april worden geplant. Voor haagplanten geldt dezelfde regel. De temperatuur in de herfst en het voorjaar speelt een belangrijke rol. Bomen die in container zijn gekweekt kunnen het hele jaar door geplant worden mits de juiste verzorging en bewatering. (tips en tricks: Hoe water geven?)

Het najaar is ideaal
De hergroei van de boom of haagplant op de nieuwe locatie wordt bepaald door de mate waarin ze nieuwe haarwortels ontwikkelen. Dit is afhankelijk van verschillende factoren zoals het vochtgehalte in de bodem en de bodemtemperatuur. In het najaar zijn deze factoren over het algemeen gunstig. De temperatuur van de bodem is dan nog zodanig hoog dat de bomen en haagplanten na het verplanten, en voordat de winter intreedt, nog nieuwe haarwortels zullen ontwikkelen. Door de toename van het aantal haarwortels wordt de opname van water in het volgend voorjaar gemakkelijker. Ze hebben minder last van verplantingsstress en zullen de groei sneller hervatten. Planten in het najaar is voor de bomen, haagplanten en sierheesters dus ideaal.

3. Onderhoud

Snoeien
Scheer uw hagen en plantenborders. Daarmee is het snoeiwerk van de hagen voor dit jaar achter de rug en gaat u met redelijk strakke, gesloten hagen en borders de winter in.

Gazon verticuteren
Verticuteren doe je wanneer er zich mos of vilt in het gras heeft ontwikkeld. Heeft je gazon erg afgezien van een droge en hete zomer, dan kun je er in september de dode grassprieten en mos uit verticuteren. Zo zorg je voor een nieuwe luchtige mat 

  1. Maai je gazon kort, op zo’n 4 cm.
  2. Verticuteer in de lengte. Komt er al veel dood materiaal uit, hark het dan eerst op.
  3. Verticuteer nu in de breedte.
  4. Hark het dode materiaal met een (brede) gazonhark of bladhark op, of vang het op in de bak van je grasmaaier.

Na een verticuteerbeurt blijft je gazon uitgedund en schraal achter en moet u tussen zaaien met een snel opkomend graszaad, SOS Lawn Repair van Barenburg is hiervoor ideaal. Strooi eerst een dun laagje DCM Vivimus® Gazon bodemverbeteraar op de kale plek alvorens u herinzaait. Dit bevordert de kieming van de zaadjes. Hoe sneller de grasmat dicht groeit, hoe minder kans mos en onkruid krijgen om de kale plekken opnieuw in te nemen.

Wanneer het gekiemde gras op lengte gegroeid is moet u uw gazon maaien op 6cm (iets langer laten voor de winter) en vervolgens bemesten met een najaarsmeststof zodat uw gazon sterk de winter in gaat.